Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών, Γενναδίου 8 και Ακαδημίας, 7ος όροφος, Aθήνα. Τ.Κ 10678, Τηλ. 210 - 3834559 Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

 


Ελευθερία Αναγνωστάκη - Τζαβάρα


Η Ελευθερία Αναγνωστάκη - Τζαβάρα είναι ποιήτρια. Γεννήθηκε την ημέρα της Απελευθέρωσης της Αθήνας και ονομάστηκε τιμητικά Ελευθερία. Σπούδασε στο Λονδίνο Φιλοσοφία και Φιλολογία κι εργάστηκε για πολλά χρόνια ως καθηγήτρια σε Ιδιόκτητο Φροντιστήριο Ξένων Γλωσσών. Νεαρή της δόθηκε η ευκαιρία να ταξιδέψει εργαζόμενη ως Information Officer σε κρουαζιερόπλοιο και να διαπλεύσει τον Ατλαντικό, τον Ειρηνικό, τον Ινδικό Ωκεανό και τη Μεσόγειο, σ’ έναν Περίπλου της Γης. Τα ταξίδια αυτά της χάρισαν την ευκαιρία να επισκεφτεί πολλές χώρες του πλανήτη και να μελετήσει την κουλτούρα και τον πολιτισμό διαφόρων λαών, όπως της Ν. Αφρικής, των Αβορίγηνων της Αυστραλίας, των Μαορί της Ν. Ζηλανδίας, των κατοίκων των νησιών της Πολυνησίας Φίτζι, Σαμόα, του Μεξικού και της σύγχρονης Αμερικής.

Η αγάπη της για την Αρχαιολογία και για το Απώτατο Παρελθόν της Γης, την έφερε σ’ επαφή με ανθρώπους πολλών εθνικοτήτων με διαλέξεις και ταξίδια στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ζωγραφίζει πέτρες, κρύσταλλα και καθρέφτες. Έργα της έχουν παρουσιαστεί σε εκθέσεις. Δραστηριοποιήθηκε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στη Δυτική Αττική για πολλά χρόνια.

Η Ελευθερία Αναγνωστάκη - Τζαβάρα παρουσιάστηκε στα Ελληνικά Γράμματα το 1965 σε νεαρότατη ηλικία με δημοσιεύσεις στα περιοδικά Νέα Εστία, Φιλολογική Πρωτοχρονιά, Κρητική Εστία, Ηπειρωτική Εστία, Παναθήναια κ.ά. Ασχολείται με παρουσιάσεις και κριτική βιβλίων, εικαστικών έργων, χοροθέατρο και διαλέξεις. Παρουσιάζει ποιητικά δρώμενα και συνεργάζεται με πολλά Λογοτεχνικά, Ιστορικά και Φιλοσοφικά περιοδικά.

Βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες και έχει λάβει μέρος σε πολλά Συνέδρια Αρχαιολογίας και Φιλοσοφίας στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Διετέλεσε Γραμματέας της Επιτροπής Κρίσης Νέων Μελών, Γ. Γραμματέας και Πρόεδρος του Δ.Σ της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών επί σειρά ετών.

Έργα της:

https://tinyurl.com/ys77k4xj

"Η λήθη των ροδιών" Ίδμων, Αθήνα, 1998

"Η μαγεία της θήλειας αρχής" Η θέση της γυναίκας στην εξελικτική και πολιτιστική πορεία του ανθρώπου από το απώτατο παρελθόν μέχρι σήμερα, Καμπύλη, Αθήνα, 2022