Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών, Γενναδίου 8 και Ακαδημίας, 7ος όροφος, Aθήνα. Τ.Κ 10678, Τηλ. 210 - 3834559 Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022

 


Κριμπάς Γρηγόρης


Ο Γρηγόρης Κρίμπας, γεννήθηκε το 1934 στο Βαλτεσινίκο Γορτυνίας. Τελείωσε το 1Ο Γυμνάσιο Τρίπολης και στη συνέχεια κέρδισε υποτροφία ενός έτους από τη BeFour. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία και διορίστηκε δάσκαλος. Εγκαταστάθηκε στην Καλαμάτα. Είναι έγγαμος και έχει δύο παιδιά.

Διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Μεσσηνίας. Εξέδιδε επί αρκετά χρόνια το περιοδικό «Φωνή του θρανίου» σε 5.000 αντίτυπα για τους μαθητές της Μεσσηνίας. Υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «Καλαμάτα». Δημιούργησε το περιοδικό «Έκφραση», του οποίου υπήρξε επί δεκαετία υπεύθυνος και κατά νόμο εκδότης, όπου δημοσίευε λογοτεχνικά και λαογραφικά κείμενα, καθώς επίσης και σάτιρες με τις οποίες σχολίαζε την τοπική και γενικότερη επικαιρότητα. Τις σάτιρες υπέγραφε με το ψευδώνυμο «Πλάτων».

 Είναι μέλος της «Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών», της «Εταιρείας Ιστορικών Συγγραφέων», της «Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών», καθώς και ιδρυτικό μέλος της «’Ενωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων». Τέλος, είναι αντιπρόεδρος της «Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Πελοποννήσου».

 Έργα του:

https://tinyurl.com/4h2zeewn

Η νουβέλα «Καημένη Ελλάδα», Καλαμάτα 1987.
Η ιστορική μονογραφία «Πέρδικας», εκδόσεις Σμυρνιωτάκη, Αθήνα 1988.
Η ιστορική έρευνα «Αντίσταση στη Μεσσηνία», Καλαμάτα (Α’ βραβείο αντιστασιακού βιβλίου, 2000. Aντίγραφο του βραβείου έχει αναρτηθεί σε αίθουσα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας).
Η ιστορική έρευνα «Εμφύλιος», Καλαμάτα 2004, δύο τόμοι.
Το «Βαλτεσινίκο», Καλαμάτα 2008.
Η ιστορική μονογραφία «Η Χρυσούλα στον ΕΛΑΣ και στον Εμφύλιο», Αθήνα 2009.
Η ιστορική μονογραφία «Μανώλης Ναυπλιώτης», Αθήνα 2013.
Ο συγγραφέας κέρδισε το 2ο βραβείο διηγήματος 2003 σε πανελλήνιο διαγωνισμό με το διήγημά του «Η πιο τρανή χαρά». κ.α