Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών, Γενναδίου 8 και Ακαδημίας, 7ος όροφος, Aθήνα. Τ.Κ 10678, Τηλ. 210 - 3834559 Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022

 


Γλυκερία Γκίκα


Η Γλυκερία Γκίκα γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ευηνοχώριον Μεσολογγίου. Το πρώτο της βιβλίο μυθιστόρημα, κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Μπαρμπουνάκης το 1999 με τίτλο «ΤΟ ΑΝΤΙΤΙΜΟ» και ακολούθησαν οι ποιητικές συλλογές «ΗΧΟΙ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΟΥ» το 2002, «ΑΓΟΥΡΑ ΒΑΤΟΜΟΥΡΑ» το 2003, «ΑΚΑΙΡΕΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ» το 2004, «ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ ΣΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» το 2005, «ΜΙΣΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ» το 2008.

Είναι μέλος της Πανελληνίου Εταιρίας Πολιτισμού Γραμμάτων και Τεχνών, του συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων λογοτεχνών και της Φιλοπροόδου Ενώσεως Μοσχάτου. Το 2000 ο Σύλλογος Ελλήνων Λογοτεχνών της απένειμε αναμνηστικό δίπλωμα για να τιμήσει την ουσιαστικήν συμβολήν της εις τον χώρο των γραμμάτων. Το 2001 η Πανελλήνιος Εταιρεία Πολιτισμού γραμμάτων και Τεχνών απένειμε στη λογοτέχνιδα δίπλωμα τιμής ένεκεν καθώς και μετάλλιο για τη θετική και ουσιαστικήν συμβολήν της στα Ελληνικά Γράμματα. Το 2002 ο Σωματειακός Οργανισμός της «ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΥ ΕΝΩΣΕΩΣ ΜΟΣΧΑΤΟΥ» σε δεξίωση που έγινε προς τιμήν της στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ενώσεως της απένειμε τιμητικόν δίπλωμα και την ανακήρυξε ισόβιο επίτιμο μέλος του Συλλόγου. Το 2003 η Πανελλήνια Ένωση λογοτεχνών στους ποιητικούς αγώνες των Δελφών, της απένειμε το Γ΄Βραβείο για το ποίημά της «ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΜΑΡΗ» από την ποιητική συλλογή «ΑΓΟΥΡΑ ΒΑΤΟΜΟΥΡΑ». Το 2004 για δεύτερη συνεχή χρονιά της απένειμαν δίπλωμα-τιμητική διάκριση για το ποίημά της « ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΝΤΟΙ» από την ποιητική συλλογή «ΑΚΑΙΡΕΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ». Την ίδια χρονιά η JOYRNALISTS UNION OF THE EUROPEAN PRESS της επέδωσε δίπλωμα τιμής για τη θετικότατη συμβολή της, με τη συνδρομή της προσωπικότητάς της στην προαγωγή της Ευρωπαϊκής ιδέας και του πολιτισμού. Το 2005 το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παραγωγικότητας της απένειμε την Ευρωπαϊκή διάκριση, για τη συγγραφική πνευματική παραγωγή της και για τις προσφερθείσες υπηρεσίες της, στον πολιτισμό και κοινωνικό τομέα του Ευρωπαϊκού Γεωγραφικού Χώρου. Το Νοέμβριο του 2007 η ποίησή της μελοποιήθηκε από το γνωστό Μουσουργό κ. Μπενάκη Ιωσήφ. Έργα της ποιήτριας και ομιλίες της δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες και περιοδικά στην Ελλάδα και το Εξωτερικό καθώς σχόλια και κριτικές. Η Γλύκα Γκίκα για αρκετό χρονικό διάστημα αρθρογραφούσε σε τοπική εφημερίδα. Στις 24 Μαϊου 2017 με ομόφωνη απόφαση της επιτροπής κρίσης εξέλεξαν μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών την ποιήτρια Γλύκα Γκίκα. Το 2019 απέσπασε το 1ο βραβείο στον 5ο Παγκόσμιο Διαγωνισμο Ποίησης “Κ. Π. Καβάφης” 2019 καθώς και το βραβείο “Ηράκλειτος” για το έργο “Ματωμένο Φεγγάρι”.

Έργα της:

https://tinyurl.com/3wxn6cca

Το Κτήνος
Ματωμένο Φεγγάρι
Άγουρα Βατόμουρα
Το Αντίτιμο
Άκαιρες Απουσίες
Μισό Κομμάτι Φεγγαριού
Ήχοι Και Χρώματα Της Ψυχής Μου
Περίπλους Στο Ελάχιστο Του Κόσμου