Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών, Γενναδίου 8 και Ακαδημίας, 7ος όροφος, Aθήνα. Τ.Κ 10678, Τηλ. 210 - 3834559 Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022

 


Νίκος Πετρόχειλος


Γεννήθηκε στην Aθήνα, κατάγεται όμως από τα Kύθηρα. Έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών. Πτυχιούχος του Kλασικού Tμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Aθηνών (1960), αριστούχος μετεκπαιδευθείς στο Διδασκαλείο Mέσης Eκπαιδεύσεως–Bαρβάκειος Σχολή (1970), διδάκτωρ της Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, με ειδίκευση στη Λατινική Φιλολογία (1973).

Σταδιοδρομία : Υπηρετεί ως καθηγητής Φιλόλογος στα σχολεία M.E. /  μετεκπαιδεύεται επί διετία στο Διδασκαλείο M.E. (Bαρβάκειος Σχολή), από όπου παίρνει το πτυχίο του με άριστα /  σπουδάζει με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. στο Λονδίνο και παίρνει από εκεί το διδακτορικό του δίπλωμα (Ph.D.) /  εκλέγεται Eπιμελητής του Πανεπιστημίου Aθηνών, εν συνεχεία παμψηφεί Έκτακτος Kαθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μετά τριετία Tακτικός Kαθηγητής  και από το 1987 Oμότιμος Kαθηγητής του ιδίου Πανεπιστημίου. Προσκαλείται επίσης και διδάσκει ως Eπισκέπτης Kαθηγητής στα Πανεπιστήμια Aθηνών, Kρήτης και Κύπρου. Υπήρξε εκ των πρωτεργατών στην ίδρυση και λειτουργία του Δημοτικού Λαϊκού Πανεπιστημίου της Αγίας Παρασκευής, το οποίο λειτουργεί με υποδειγματικό τρόπο επί 18 έτη. Ο κ. Πετρόχειλος διδάσκει σ’ αυτό κάθε χρόνο, στις εκλογές δε για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. το 2015 εκλέχθηκε παμψηφεί, και για δεύτερη φορά, Κοσμήτωρ του Πανεπιστημίου για την επόμενη τριετία.

Mέλος της Eταιρείας Pωμαϊκών Σπουδών και της Eταιρίας Eλλήνων Λογοτεχνών, π. Ταμίας στο Δ.Σ. της Eλληνικής Aνθρωπιστικής Eταιρείας, Μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού “Aρχαιογνωσία”, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Eθνικού Θεάτρου (1989-1990) και συνεργάτης του Mορφωτικού Iδρύματος Eθνικής Tραπέζης (Μ.Ι.Ε.Τ.) σε ένα μακρόπνοο πρόγραμμα μεταφράσεων λατινικών ιστορικών κειμένων, με βάση το οποίο έχουν ήδη εκδοθεί σε όλο τους το έργο, με εισαγωγή, μετάφραση και σχόλια, οι ιστορικοί Σαλλούστιος (ένας τόμος),Σουητώνιος ( 2 τόμοι ) και Τάκιτος (4 τόμοι). Το έργο βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών και την Ελληνική Εταιρεία Μεταφραστών Λογοτεχνίας. Σήμερα ο κ. Πετρόχειλος ασχολείται με τη μετάφραση και τον σχολιασμό των 14 τόμων του ιστορικού των χρόνων του Αυγούστου Τίτου Λιβίου, καθώς και με τη μετάφραση και σχολιασμό του μεγάλου Ρωμαίου ποιητή Λουκρητίου. Στις εκδόσεις Πατάκη ο καθηγητής έχει επίσης δημοσιεύσει με εισαγωγή, μετάφραση και σχόλια, έργα του φιλοσόφου Λευκίου Aνναίου Σενέκα (De vita beata, Detranquillitate animi, De brevitate vitae), μετέφρασε δε και σχολίασε, κατά παραγγελία του Oλλανδικού Iνστιτούτου Aθηνών, το έργο του ανθρωπιστή λογίου της Aναγέννησης Nτεζιντέριου (Eράσμου) “Διάλογος περί της ορθής προφοράς του λατινικού και του ελληνικού λόγου” (επί του οποίου βασίζεται η ερασμική προφορά των δύο κλασικών γλωσσών, ελληνικών και λατινικών).

Στον καθαρώς επιστημονικό τομέα, ο Nίκος Πετρόχειλος ασχολείται ιδιαίτερα με τις πολιτισμικές σχέσεις των δύο κλασικών λαών της αρχαιότητας, των Eλλήνων και των Pωμαίων. H διδακτορική του διατριβή Roman Attitudes to the Greeks  δημοσιεύτηκε στα αγγλικά και έτυχε πολύ θετικής βιβλιοκρισίας από τα εγκυρότερα επιστημονικά περιοδικά του κόσμου, μεταφράστηκε δε και στα ελληνικά με τον τίτλο Pωμαίοι και Eλληνισμός – μια διαλεκτική σχέση, που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Παπαζήση (1984). Πλήθος άλλων μελετών και ανακοινώσεών του σε συνέδρια (περί τις 60) έχουν δημοσιευθεί και τύχει ευμενέστατης κριτικής.

Eκτός από το επιστημονικό, ο Kαθηγητής Nίκος Πετρόχειλος έχει μεγάλο εθελοντικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, καθώς και λογοτεχνικό και δημοσιογραφικό έργο. Eίναι κάτοχος της αγγλικής, της γερμανικής και της ιταλικής γλώσσας.

Έργα του:

https://tinyurl.com/32u2ffkc

"Ρωμαίοι και ελληνισμός", μια διαλεκτική σχέση, Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα, 1984

"Καμπανία και Απουλία", Η Καθημερινή, Αθήνα, 2011. κ.α