Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών, Γενναδίου 8 και Ακαδημίας, 7ος όροφος, Aθήνα. Τ.Κ 10678, Τηλ. 210 - 3834559 Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022

 


Ηλίας Τσιμπλής


Ο Ηλίας Τσιμπλής (1941-) γιατρός και λογοτέχνης, γεννήθηκε στην Κυπαρισσία Μεσσηνίας από γονείς αγρότες. Εκεί έμαθε και τα πρώτα γράμματα, τελειώνοντας Δημοτικό και Γυμνάσιο. Στη συνέχεια φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από το οποίο αποφοίτησε με την ειδικότητα του γιατρού παθολόγου. Ειδικεύτηκε στα μεγάλα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της χώρας και ανακηρύχτηκε διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ, παράλληλα, σημείωσε πλούσια συνδικαλιστική, κοινωνική και πολιτική δράση. Από το 1978 έχει μόνιμα εγκατασταθεί στην Κυπαρισσία, όπου ασκεί το επάγγελμά του, ενώ ασχολείται και με τα Κοινά, σε Δημοτικό και Νομαρχιακό επίπεδο. Το έργο του διακρίνεται σε πεζογραφικό, δοκιμιακό και ποιητικό. Έχει εκδώσει τα εξής βιβλία: 

1) «Το Λυκαυγές του Σισύφου», 2) «Αλαφροΐσκιωτη Πολιτεία», 3) «Ανάβασις», 4) «Η Μπαλάντα των Βαρβάρων», 5) «Άναρχος Λόγος. Ωγύγιος ωδή στην Ελευθερία». Πολλά από τα ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα Γαλλικά από την Ελληνίστρια Γαλλίδα καθηγήτρια Renée Jacquin.

Είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων και του Συλλόγου Ελλήνων Ιατρών Λογοτεχνών, «Κασταλία».

https://tinyurl.com/478yku4c