Γιάννης Παπάνης
Ο Γιάννης Παπάνης γεννήθηκε στην Αγιάσο Λέσβου.
Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών , τμήμα Φιλολογικό. Δίδαξε για μια δεκαετία φιλολογικά μαθήματα σε Γυμνάσια και Λύκεια της Λέσβου. Μετεκπαιδεύτηκε στη ΣΕΛΜΕ ( Σχολή επιμόρφωσης λειτουργών Μέσης εκπαίδευσης) και κατόπιν δίδαξε σε ειδικά σχολεία εφαρμογών στην Αθήνα, όπου άλλοι μετεκπαιδευόμενοι καθηγητές παρακολουθούσαν μαθήματα πρακτικής διδασκαλίας. Κατόπιν κλήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας και υπηρέτησε για δυο χρόνια στη Διεύθυνση εφαρμογής προγραμμάτων Μέσης εκπαίδευσης. Επιλέχτηκε κατόπιν ως Σύμβουλος Εκπαίδευσης Ελληνοπαίδων Εξωτερικού και τοποθετήθηκε στην Ελληνική Πρεσβεία της Αυστραλίας (Καμπέρρα) , ως συντονιστής των Συμβούλων Εκπαίδευσης Αυστραλίας και Μορφωτικός Ακόλουθος για τέσσερα χρόνια. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα διηύθυνε διάφορα Λύκεια και Γυμνάσια στην Αθήνα μέχρι τη συνταξιοδότηση του. Είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών από το 2018.
Σε συνεργασία με τον πατέρα του Δημήτριο Παπάνη, φιλόλογο, έχουν εκδώσει διάφορα βιβλία Λαογραφικού περιεχομένου σχετικά με την ιδιαίτερη πατρίδα τους, την Αγιάσο Λέσβου.
Αναλυτική εργογραφία του Γιάννη Δ. Παπάνη:
https://www.fractalart.gr/erotika-alliloyia/
Επτά τόμοι με τίτλο «Παροιμίες κα παροιμιακές φράσεις, που λέγονται στην Αγιάσο Λέσβου». ( Καταγραφή, ερμηνεία και νοηματική ανάλυση κάθε παροιμίας). Μυτιλήνη από το 1992 έως το 2007.
«Αγιασώτικα Τοπωνύμια» (Καταγραφή , ανάλυση , ερμηνεία). Μυτιλήνη 1998.
«Παρατσούκλια της Αγιάσου» (Καταγραφή , προέλευση). Μυτιλήνη 1995.
«Τα παιχνίδια μας»(Καταγραφή, περιγραφές, συσχετισμοί με Αρχαιοελληνικά παιχνίδια).Μυτιλήνη 1996.
«Ποικίλα» (Λόγοι, Ιστορίες, διηγήσεις, αφηγήματα, χρογραφήματα). Μυτιλήνη 1996.
«Μπουμπούλ’κα καμώματα» (΄Ένα βιβλίο με αστείες ιστορίες με πρωταγωνιστή τον παλιό χιουμορίστα ταξιτζή της Αγιάσου , Κώστα Μπουλμπούλη. Μυτιλήνη 1997
«Το Αγιασώτικο πνεύμα». ( Ένα βιβλίο με αστείες ιστορίες των λαϊκών ανθρώπων του χωριού της Αγιάσου).Μυτιλήνη 2009.
«Λεξικό του Αγιασώτικου Ιδιωματικού λόγου». (Λεξικό βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών, που περιλαμβάνει χιλιάδες λέξεις της Αγιασώτικης ντοπιολαλιάς, δίνοντας την ερμηνεία και την ετυμολογία τους). Μυτιλήνη 2004.
«Τα νιώσματα». (Ένα βιβλιαράκι , που προσπαθεί να αναβιώσει τα παλιά αινίγματα και περιλαμβάνει μια σειρά από καινούρια, κατασκευασμένα από τον Γιάννη Δ. Παπάνη και τα εγγόνια του).
«Μια χασοφεγγαριά, γεμάτη τραγούδια» ( ΄Ένα βιβλίο με τις στιχουργικές ανησυχίες του Γιάννη Δ.Παπάνη , με ποιήματα που μελοποιήθηκαν από τον Λέσβιο συνθέτη Νίκο Τσιριγώτη και άλλους συνθέτες). Αθήνα 2015.
« Έκουψι γιου Κόπ΄ς»: Θεατρικό έργο έμμετρο στην Αγιασώτικη ντοπιολαλαλιά , με πληθώρα ηθογραφικών και λαογραφικών στοιχείων, έκδοση του Πανεπιστημίου Πατρών ). Μυτιλήνη 2020.
«Ανθολόγιο της Λογοτεχνικής Λέσβου του 20 ου αιώνα. (σε συνεργασία με την κ. Μαρία Μανώλα, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής). Αθήνα 2020 εκδόσεις Τσότρα.